V Prievidzi sprístupnili výstavu stredovekých sakrálnych pamiatok

07.12.2012 Prievidza

Prievidza 7. decembra (TASR) – Upriamiť pozornosť verejnosti na najvýznamnejšie pamiatky v regióne je cieľom výstavy Stredoveká sakrálna architektúra Trenčianskeho kraja, ktorú v týchto dňoch inštalovali v Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi.

"Putovnú výstavu pripravil Krajský pamiatkový úrad v Trenčíne pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva pod záštitou Rady Európy a Európskej komisie,“ informovala autorka a komisárka výstavy Mária Vdovičíková. Podľa nej cieľom je prehĺbiť kultúrne povedomie a upozorniť obyvateľov na materiálne aj nemateriálne duchovné hodnoty ukryté v sakrálnych pamiatkach zo stredoveku. Výstava má aj edukačné poslanie pre školskú mládež. Okrem toho má tiež pomôcť zvýšiť záujem o ochranu pamiatok, konštatovala Vdovičíková.

Na paneloch sa nachádza 30 románskych a gotických objektov, prevažne kostolov, kaplniek a ich zachránených zvyškov, aj výsledky reštaurovania, rozčlenené podľa jednotlivých okresov kraja. Najviac takýchto pamiatok je v okrese Prievidza. Ich prezentácia je na dvoch paneloch, kým pamiatky z ostatných okresov sú na jednom. Mnohé objekty nie sú verejnosti dostatočne známe. Výstava ich približuje na fotografiách, kresbách pôdorysov a upriamuje pozornosť aj na niektoré vzácne alebo ojedinelé detaily v interiéroch, fresky, sochy a podobne.

Medzi najstaršie zachované sakrálne objekty v kraji patrí Kostol sv. Michala pravdepodobne z 12. storočia. Nachádza sa vo Veľkom Klíži v okrese Partizánske. V Trenčíne dominuje opevnený areál Kostola Narodenia Panny Márie pod Trenčianskym hradom z polovice 13. storočia. Z troch kostolov v Prievidzi výstava približuje Kostol Nanebovzatia Panny Márie a Kostol sv. Bartolomeja.

Medzi výnimočné pamiatky nielen v rámci kraja, ale i na Slovensku, patrí gotická svätyňa bývalého Kostola sv. Ondreja v Koši v Prievidzskom okrese. Kostol z roku 1941 totiž v roku 2000 zbúrali, pretože bránil ťažbe uhlia. Jeho najstaršiu časť, ku ktorej bol pristavený, gotickú svätyňu, však vcelku presunuli do centra obce. Teraz stojí v blízkosti novo postaveného kostola, pripomenula komisárka výstavy.
 

Vyberte región